LawMate
התחברותהרשמה חינם
פסיקה

תאד"מ 81141-01-25

פסק-דין שלום חיפה

📋
מספר הליך81141-01-25
📂
סוג הליךתאד"מ
📅
תאריך30 ביוני 2026
🏛️
בית משפטשלום
📍
מחוזחיפה
⚖️
סוג החלטהפסק-דין
👥
צדדיםהכשרה חברה לביטוח בע"מ נ. ביטוח חקלאי- אגודה שיתופית מרכזית בע"מ
👨‍⚖️
שופטיםחוה קלמפרר-מרצקי

תקציר

בסדר גמור. להלן ניתוח משפטי מקיף של פסק הדין, המתמקד בעקרונות משפטיים ובחידושים, בהתבסס אך ורק על המידע שסופק: **ניתוח משפטי של פסק דין תא"מ 81141-01-25 – הכשרה חברה לביטוח בע"מ נ' ביטוח חקלאי - אגודה שיתופית מרכזית בע"מ** **1. מבוא וסוגיית המחלוקת המרכזית:** פסק הדין עוסק בתביעת שיבוב (רגרסיה) שהגישה חברת הביטוח "הכשרה" (להלן: "התובעת") כנגד חברת הביטוח "ביטוח חקלאי" (להלן: "הנתבעת"). התובעת מבקשת לחייב את הנתבעת להשתתף בנזק ששילמה למבוטחה, כתוצאה משריפה שפרצה במבנה מסחרי. המחלוקת המרכזית בין הצדדים נסובה סביב תחולת הוראות סעיף 59 לחוק החוזה הביטוח, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק חוזה הביטוח"), הנוגעות ל"כפל ביטוח". השאלה המרכזית לדיון היא האם במקרה הנדון קיים "כפל ביטוח" המחייב את הנתבעת לשפות את התובעת, או שמא קיימות נסיבות המונעות תחולה של עיקרון זה. **2. העובדות שאינן במחלוקת והרקע המשפטי:** * **כפל ביטוח:** שני הצדדים ביטחו את אותו מבנה מסחרי (מחסנים, משרדים, סככת אחסון). התובעת ביטחה את הנזק לרכוש ולמבנה, והנתבעת ביטחה אף היא את המבנה האמור בכיסוי לאובדן ונזק לרכוש. * **גובה הנזק והתביעה:** שריפה שפרצה במשרד גרמה לנזק לתכולה ולמבנה בסך 36,575 ₪. התובעת שילמה למבוטחה את הנזק בניכוי השתתפות עצמית, בסך 30,604 ₪. * **השתתפות עצמית:** בפוליסת הנתבעת נקבעה השתתפות עצמית בסך 150,000 ₪. * **סיבת השריפה:** חוקר דליקות קבע כי השריפה פרצה כתוצאה מכשל בסוללת ליתיום ששימשה להטענת טלפונים ניידים. * **סעיף 59 לחוק חוזה הביטוח:** סעיף זה קובע כללים למקרה של כפל ביטוח: * **(ג)** המבטחים אחראים כלפי המבוטח יחד ולחוד לגבי סכום הביטוח החופף. * **(ד)** המבטחים ישאו בנטל החיוב בינם לבין עצמם לפי היחס שבין סכומי הביטוח. **3. עיקר טענות הצדדים:** * **טענות התובעת:** * מאחר ומדובר בכפל ביטוח, הנתבעת צריכה להשתתף בנזק. * הטענה בדבר העדר כיסוי בשל נזק הנמוך מההשתתפות העצמית אינה רלוונטית ביחסים בין חברות הביטוח. השתתפות עצמית היא עניין פנימי בין מבטחת למבוטח. * הנתבעת לא הוכיחה רשלנות מצד מבוטח התובעת, והשריפה נבעה מכשל חשמלי. * גם אם הייתה רשלנות, במקרה של כפל ביטוח, חובת ההשתתפות גוברת על עקרון התחלוף. * **טענות הנתבעת:** * מאחר וגובה הנזק (30,604 ₪) נמוך מסכום ההשתתפות העצמית בפוליסתה (150,000 ₪), אין כיסוי ביטוחי לנזק זה, ולכן לא חלה עליה חובת השתתפות. * מדובר בביטוח של מבוטחים שונים, ולכן אין מדובר בחיוב כפול של דמי השתתפות עצמית. * השריפה נגרמה כתוצאה מרשלנות מבוטח התובעת (השארת סוללת ליתיום בטעינה ללא השגחה), ובמקרה כזה, עקרון התחלוף גובר על עקרון ההשתתפות. **4. דיון והכרעה – ליבת הניתוח המשפטי:** השופטת קלמפרר-מרצקי דחתה את תביעת התובעת, ונימקה זאת בעיקר בקביעה כי **לא מתקיים "כפל ביטוח" במובן הנדרש בחוק, ולכן הנתבעת אינה חבה בהשתתפות.** * **השאלה המרכזית – "סכום ביטוח חופף":** ההכרעה נסובה סביב פרשנות המונח "סכום ביטוח חופף" בסעיף 59 לחוק חוזה הביטוח. השופטת בחנה האם "סכום הביטוח" של הנתבעת כולל גם את ההשתתפות העצמית, או שמא הכיסוי הביטוחי שלה מתחיל רק מעל לסכום ההשתתפות העצמית. * **קביעת בית המשפט – הגדרת הכיסוי הביטוחי:** בית המשפט קבע כי, בהתאם לפרשנות הפסיקה והספרות המשפטית, **הכיסוי הביטוחי של פוליסה משתרע בין סכום ההשתתפות העצמית לבין סכום הביטוח המקסימלי.** כלומר, ההשתתפות העצמית יוצרת "רובד תחתון" שמתחתיו אין כיסוי ביטוחי מטעם המבטח. * **פרשנות הפוליסה של הנתבעת:** בית המשפט הדגיש את לשון פוליסת הנתבעת, אשר קבעה במפורש כי החיוב של המבטח כפוף, בין היתר, ל"השתתפות העצמית". קביעה זו פורשה כהסכמה בין המבטחת למבוטחת כי החבות הביטוחית של הנתבעת מתחילה רק מעל לסכום ההשתתפות העצמית (150,000 ₪). * **התוצאה של העדר כיסוי:** מכיוון שסכום הנזק (30,604 ₪) נמוך מסכום ההשתתפות העצמית (150,000 ₪), קבע בית המשפט כי **לא היה כיסוי ביטוחי לנזק זה בפוליסת הנתבעת.** כפועל יוצא, "נטל החיוב" שחל על הנתבעת הוא אפס, ועל כן לא קיים "סכום ביטוח חופף" בין הפוליסות, וכתוצאה מכך, לא מתקיים "כפל ביטוח" במשמעות הנדרשת להחלת סעיף 59 לחוק. * **ההבדל מהפסיקה שהוצגה:** בית המשפט הבחין בין המקרה הנדון לבין פסיקות אחרות (כגון רע"א 9386/12 "ביטוח חקלאי נ' איילון"), שם נקבע כי חובת ההשתתפות חלה על חלק הנזק בו שתי הפוליסות מעניקות כיסוי בפועל. ההבדל המהותי הוא שבמקרים אלו, היה כיסוי ביטוחי לנזק כולו בפוליסת הנתבעת, בעוד שבמקרה הנוכחי, נקבע כי לא היה כיסוי לנזק הספציפי. * **רשלנות המבוטח:** בית המשפט דחה את טענת הנתבעת בדבר רשלנות מבוטח התובעת כגורם לשריפה. נקבע כי נטל ההוכחה בעניין זה מוטל על הנתבעת, והיא לא עמדה בו. בנוסף, לא הוכח כי השריפה נגרמה מטעינה ממושכת או שימוש בלתי זהיר, אלא מכשל חשמלי. אף אם היה מוכח אשם, הרי שבפוליסות "כל הסיכונים" אין רלוונטיות לשאלת אשמת המבוטח לצורך חובת השתתפות (אם כי טענה זו נדונה למעלה מהצורך, לאור הקביעה הראשונית בדבר העדר כפל ביטוח). **5. עקרונות משפטיים וחידושים:** * **הפרשנות המהותית של "כפל ביטוח":** פסק הדין מדגיש כי הגדרת "כפל ביטוח" אינה פורמלית בלבד (עצם קיומן של שתי פוליסות על אותו נכס), אלא מהותית. כפל ביטוח לצורך סעיף 59 לחוק קיים רק כאשר **קיים כיסוי ביטוחי בפועל** על ידי שתי הפוליסות לאותו נזק. * **מעמד ההשתתפות העצמית ביחסים בין מבטחים:** זהו אחד החידושים המרכזיים בפסק הדין. נקבע באופן ברור כי **ההשתתפות העצמית מהווה סייג לכיסוי הביטוחי** ויוצרת "רצפה" מתחתיה אין חבות למבטח. לפיכך, השאלה האם הנזק נמוך מההשתתפות העצמית היא רלוונטית ביותר ליחסים בין המבטחים, וקובעת את עצם קיומו של כיסוי חופף. עמדה זו סותרת את טענת התובעת כי עניין ההשתתפות העצמית הוא פנימי בלבד. * **השפעת לשון הפוליסה:** בית המשפט נתן משקל מכריע ללשון הפוליסה של הנתבעת, שהגדירה במפורש את ההשתתפות העצמית כתנאי לכיסוי. הדבר מדגיש את חשיבות ניסוח הפוליסות ואת הפרשנות המילולית והתכליתית של ההסכמות בין המבטח למבוטח. * **התמודדות עם פסיקה קודמת:** בית המשפט בחן והבחין בין המקרה הנדון לפסיקות רלוונטיות, תוך הדגשת ההבדלים העובדתיים והמשפטיים, ובכך תורם להבהרת גבולות הדין. * **נטל ההוכחה בענייני רשלנות:** פסק הדין מאשר מחדש את הכלל לפיו נטל ההוכחה בעניין רשלנות המבוטח, כאשר הוא נטען על ידי מבטח אחד כנגד מבטח אחר, מוטל על הנתבעת. **6. סיכום:** פסק הדין קובע כי לא כל מצב של ביטוח כפול על נכס אחד מהווה "כפל ביטוח" במשמעות סעיף 59 לחוק חוזה הביטוח. קיומה של השתתפות עצמית גבוהה בפוליסת הנתבעת, באופן שסכום הנזק נמוך ממנה, שולל קיומו של כיסוי ביטוחי חופף, ולכן אין חבות השתתפות בין המבטחים. פסק הדין מהווה חיזוק לעיקרון כי פרשנות ההסכם הביטוחי, לרבות תנאי ההשתתפות העצמית, קובעת את היקף הכיסוי ואת היחסים בין המבטחים, וכי לא ניתן לכפות השתתפות בין מבטחים מקום בו אין בפועל כיסוי ביטוחי לאותו נזק.

חקיקה מקושרת

חוק חוזה הביטוח

תאד"מ 81141-01-25 הכשרה חברה לביטוח בע"מ נ. ביטוח חקלאי- אגודה שיתופית מרכזית בע"מ, שלום (30.6.2026)

LawMate

עו"ד, רוצה לקרוא את המסמך המלא?

הצטרפו לקבלת גישה ללא תשלום למאגר המידע, והתנסו במערכת ה-AI המובילה בישראל. LawMate מעניקה פתרון מקצה לקצה לכל סוגי העבודה המשפטית: מחקר מעמיק, ניתוח מידע, ניסוח חוזים, כתבי בי-דין, חוות דעת ועוד – הכל במקום אחד ובתוך שניות.

התחילו בחינםהתחברות

© 2026 LawMate · הדור הבא של העבודה המשפטית