ת"א 40800-11-15
פסק-דין שלום תל אביב
תקציר
להלן ניתוח משפטי מקיף של פסק הדין, תוך התמקדות בעקרונות משפטיים וחידושים אפשריים, בהתבסס על המידע שסופק בלבד: **מבוא:** פסק הדין עוסק בשתי תביעות מאוחדות לקבלת תגמולי ביטוח בגין אובדן כושר עבודה, שנבעו לכאורה מתאונת עבודה ביום 25.9.2011. התובע, אליהו חזן, טוען כי בעקבות התאונה, במהלכה התכופף להרים משא כבד, נגרמו לו כאבי גב קשים שמונעים ממנו לעבוד. הנתבעות, מגדל חברה לביטוח בע"מ וכלל חברה לביטוח בע"מ, טוענות כי לא הוכח קיומה של התאונה, כי לא הוכח אובדן כושר עבודה מלא, וכי התובע לא גילה פרטים רפואיים מהותיים עובר לחתימה על הפוליסות. **1. הוכחת התאונה הנטענת:** * **עקרון משפטי:** הנטל להוכיח את קרות התאונה רובץ על התובע. * **ניתוח:** בית המשפט בחן את גרסת התובע לגבי נסיבות התאונה, עדויותיו, ומסמכים רפואיים. נמצא כי התובע פנה לקבלת טיפול רפואי רק כחודש וחצי לאחר התאונה הנטענת (נובמבר 2011), וקישר את כאביו לתאונה רק בדצמבר 2011. כמו כן, בית המשפט הדגיש את העובדה שהעדים הפוטנציאליים לתאונה (פקידה, שכנים, עד נוסף) לא הובאו לעדות, וכי לא ניתנו הסברים משכנעים להיעדרותם. נוסף על כך, נמסר כי בתיאור הפגיעה בטופס למוסד לביטוח לאומי, נכללה גם טענה על תאונת דרכים, מה שהעלה ספק לגבי אמינות הגרסה. * **מסקנה משפטית:** לאור הליקויים הראייתיים (אי הבאת עדים, פער זמנים משמעותי בין התאונה לטיפול רפואי, סתירות בגרסאות), בית המשפט קבע כי לא הוכח קיומה של התאונה הנטענת בנסיבות שתוארו על ידי התובע, ובטח שלא הוכח קשר סיבתי בין נכותו לבין אירוע זה. **2. נכותו הרפואית של התובע וקביעת הנכות:** * **עקרונות משפטיים:** * **הכרעת המוסד לביטוח לאומי:** קביעות המוסד לביטוח לאומי (להלן: המל"ל) לגבי הכרה בתאונת עבודה וקביעת נכות, מהוות ראיה אך אינן מחייבות את בית המשפט האזרחי. * **חוות דעת מומחה:** בית המשפט מסתמך לרוב על חוות דעת מומחה (מטעם בית המשפט או מטעם הצדדים) לצורך קביעת נכות רפואית וקשר סיבתי. * **חובת גילוי:** חובת גילוי נאות של מצב רפואי קודם מהווה תנאי לתקפות חוזה הביטוח. * **ניתוח:** * **חוות דעת מומחי התובע:** פרופ' אנגל (אורתופדיה) קבע נכות של 10% בגין עמוד שדרה צווארי ו-20% בגין עמוד שדרה מותני, וכן הפעלה מלאה של תקנה 15. ד"ר סקולסקי (רפואה תעסוקתית) קבע כי התובע איבד את כשירותו לעבודה באופן מלא וצמית לכל עיסוק. * **בעיות בחוות דעת מומחי התובע:** נחשף כי פרופ' אנגל לא קיבל מסמכים רפואיים קודמים לתאונה, ולמרות זאת קבע קשר סיבתי. ד"ר סקולסקי הודה כי לו היה רואה את המסמכים הרפואיים מהתקופה שלפני התאונה (מסמכים נ/2-נ/8), הוא "כמעט בטוח שלא הייתי כותב את חוות הדעת" באותה הצורה, והסכים כי "היה מצב רפואי קודם משמעותי" וכי אינו יכול לקבוע שהבעיה נובעת מהתאונה, אלא רק שהתאונה "גרמה להחמרה במצב", אך הוא "לא יודע". * **חוות דעת מומחה בית המשפט:** ד"ר אוחנה (אורתופדיה) קבע כי התובע סבל ממחלת גב תחתון ניוונית עוד לפני התאונה. הוא ייחס את הנכות בעמוד השדרה המותני לתאונה בשיעור של 15% בלבד, ושלל קשר סיבתי בין התאונה לכאבי הצוואר. הוא גם קבע כי יכולת התעסוקה של התובע לא נפגעה כתוצאה מהתאונה. * **התמודדות עם הטענות נגד מומחה בית המשפט:** בית המשפט דחה את טענות התובע לפסילת חוות דעת ד"ר אוחנה, הן לגבי היותו "רופא הסדר" של מגדל (קביעה כי עובדה זו אינה עילה לפסילה, וכי גם מומחה התובע – פרופ' אנגל – הינו "רופא הסדר"), והן לגבי חוסר ידיעתו את אופי העבודה (נקבע כי לאור ההיסטוריה הרפואית, לא נדרשה חקירה מעמיקה בנושא זה, וכי גם אם לא ידע את כל פרטי העבודה, חוות הדעת מתבססת על ניסיון רב בתחום). * **העדפת חוות דעת מומחה בית המשפט:** בית המשפט "אימץ את מסקנות וחוות הדעת של מומחה בית המשפט" וקבע כי התובע סובל ממחלה ניוונית בעמוד השדרה המותני (15% נכות), שמקורה באירועים קודמים, ושהתאונה תרמה לכל היותר כשליש מהנכות. נכות צווארית לא הוכחה כקשורה לתאונה. * **מסקנה משפטית:** בית המשפט קיבל את חוות דעת מומחה בית המשפט, ודחה את קביעות מומחי התובע, תוך שקילת מכלול הראיות, לרבות הליקויים שנמצאו בחוות דעת התובע והתנהלותו. **3. מצב רפואי קודם וחובת גילוי:** * **עקרון משפטי:** סעיף 27 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981, קובע כי המבוטח צריך למסור למבטח פרטים על עניינים הידועים לו שיש להם מהות לקביעת סיכונים על ידי המבטח. אי גילוי של עניין מהותי מהווה עילה לביטול החוזה. * **ניתוח:** הוכח כי לתובע היו תלונות על כאבי גב תחתון החל משנת 2009 (לפני חתימת הפוליסות המאוחרות יותר). אולם, בית המשפט קבע כי לא הוכח כי סבל מבעיות אלו *עובר* למועד רכישת הפוליסות (1995 ו-2000/2002). * **מסקנה משפטית:** טענות הנתבעות כי התובע כשל בחובת הגילוי נדחו, שכן לא הוכח קיומו של מצב רפואי קודם משמעותי *בעת רכישת הפוליסות*. **4. אובדן כושר עבודה והגדרת "עיסוק סביר":** * **עקרונות משפטיים:** * **הגדרת אובדן כושר עבודה בפוליסות:** לרוב, פוליסות אובדן כושר עבודה מגדירות "אובדן כושר עבודה" כאי-יכולת לעסוק במקצוע בו עסק המבוטח *או* בעיסוק סביר אחר, המתאים להשכלתו, ניסיונו והכשרתו. * **"עיסוק סביר":** פסיקה עניפה פירשה את המושג "עיסוק סביר". לרוב, עיסוק סביר אינו חייב להיות זהה לעיסוק הקודם, אך צריך להיות בעל קשר כלשהו אליו, וכן להתאים להשכלה, להכשרה ולניסיון של המבוטח. מנהל עסק נחשב כבעל עיסוק סביר עבור בעל מקצוע בתחומו. * **נטל ההוכחה:** הנטל להוכיח אובדן כושר עבודה מלא, לפי תנאי הפוליסה, מוטל על התובע. * **ניתוח:** * **טענות התובע:** התובע טען שאיבד את כושר עבודתו לחלוטין, הן במקצועו כטכנאי טכוגרף והן בכל עיסוק סביר אחר, בהתבסס על חוות דעת פרופ' אנגל וד"ר סקולסקי (שנדחו במידה רבה). הוא טען שהעיסוק שלו "צר". * **גרסת הנתבעות והוכחות:** * **השתתפות בפעילות עסקית:** הוכח כי התובע, גם לאחר התאונה, המשיך להיות פעיל בחברה שבבעלותו (קארמטר ישראל בע"מ). הוא העסיק ופיטר עובדים, טיפל בנושאים כספיים, היה מעורב בפיתוח תוכנה, ויזם עיסוקים נוספים כנדל"ן. * **קביעות מומחה בית המשפט:** ד"ר אוחנה קבע כי התובע כשיר לעבודות הכרוכות בהרמת משאות, טיפוס על גבי רכב, וביצוע עבודתו כטכנאי טכוגרף. * **ניתוח עדות מר אלמלך:** האחיין של התובע, שהועסק על ידו, תיאר עבודות פיזיות הכרוכות בפירוק והרכבה של ציוד. עם זאת, גם הוא אישר שהתובע המשיך להיות פעיל בחברה. * **הכנסות החברה:** על פי אישור רואה חשבון, הכנסות החברה לא ירדו באופן משמעותי לאחר התאונה, מה שלא תומך בטענת אובדן כושר עבודה מלא. * **תלושי שכר:** התובע המשיך לקבל שכר, תלושי שכר, דיבידנדים, פדיון חופשה, ושימוש ברכב חברה, המעידים על המשך פעילותו. * **פרשנות "עיסוק סביר":** בית המשפט הפנה לפסקי דין רלוונטיים (כגון פסק דין חסון) שקבעו כי ניהול עסק בתחום קשור לעיסוק המקצועי הקודם, וכי ניתן לראות במנהל עסק כמקרה של עיסוק סביר. הוכח כי התובע היה מעורב בפעילות ניהולית ויוזמת. * **התמודדות עם טענות ב"כ התובע:** בית המשפט דחה את הטענה כי עבודת התובע כטכנאי טכוגרף היא "עיסוק צר" המונע ממנו לעסוק בעיסוק סביר אחר. נקבע כי הוא אכן כשיר לעסוק בעיסוקיו הקודמים והן בעיסוקים נוספים. * **מסקנה משפטית:** בית המשפט קבע כי התובע לא הוכיח כי איבד את כושר עבודתו באופן מלא, כנדרש לפי תנאי הפוליסות. הוכח כי הוא מסוגל לעסוק במקצועו הקודם (גם אם במגבלות מסוימות) ובמגוון עיסוקים סבירים נוספים, ובפרט, המשיך להיות פעיל בפעילות ניהולית ויוזמת בחברתו. **5. חידושים ודגשים בפסק הדין:** * **חשיבות הגילוי המוקדם של מידע רפואי:** אף על פי שטעם הגילוי נדחה במקרה זה (כי לא הוכח קיום מצב רפואי קודם *בעת החתימה* על הפוליסות), הדיון הדגיש את חשיבות הגילוי המלא של היסטוריה רפואית. * **התמודדות עם חוות דעת מומחים סותרות:** בית המשפט הראה כיצד מתמודדים עם חוות דעת מומחים סותרות, ובמקרה זה, בחר לאמץ את חוות דעת מומחה בית המשפט, תוך ניתוח מעמיק של הליקויים בחוות דעת מומחי התובע. * **פרשנות "עיסוק סביר":** פסק הדין מחזק את הפרשנות הרחבה של "עיסוק סביר" בפסיקה, ומדגיש כי ניהול עסק בתחום המקצועי יכול להיחשב כעיסוק סביר. * **התנהלות הצדדים:** התנהלות התובע, לרבות אי הבאת עדים, פערים בגרסאותיו, והצגת מצג של אובדן כושר עבודה מוחלט בעודו פעיל בעסקיו, השפיעה משמעותית על התוצאה. * **משקל ראיות:** בית המשפט הדגיש את העובדה שגרסת התובע נותרה "עדות בעל דין יחידה" ללא סיוע, ולעיתים אף נסתרה על ידי המסמכים. * **היקף הדיון והוצאות:** העובדה שההליך נמשך 6 שנים, כלל למעלה מ-70 בקשות ודיונים רבים, באה לידי ביטוי בפסיקת הוצאות משמעותיות לחובת התובע. **סיכום:** בית המשפט דחה את תביעת התובע לקבלת תגמולי ביטוח בגין אובדן כושר עבודה, תוך קביעה כי לא הוכח קיומה של תאונת עבודה, כי הנכות הרפואית שאושרה (15%) מקורה במחלה ניוונית קודמת, וכי התובע לא הוכיח אובדן כושר עבודה מלא בהתאם לתנאי הפוליסות. בית המשפט הדגיש כי התובע המשיך להיות פעיל בניהול עסקיו, וכי לא הוכח כי איבד את יכולתו לעסוק בעיסוק סביר אחר.
ת"א 40800-11-15 אליהו חזן נ. מגדל חברה לביטוח בע"מ, שלום (6.5.2021)
עו"ד, רוצה לקרוא את המסמך המלא?
הצטרפו לקבלת גישה ללא תשלום למאגר המידע, והתנסו במערכת ה-AI המובילה בישראל. LawMate מעניקה פתרון מקצה לקצה לכל סוגי העבודה המשפטית: מחקר מעמיק, ניתוח מידע, ניסוח חוזים, כתבי בי-דין, חוות דעת ועוד – הכל במקום אחד ובתוך שניות.