ת"א 11361-05-19
פסק-דין מחוזי לוד
תקציר
להלן ניתוח משפטי מקיף של פסק הדין, תוך התמקדות בעקרונות משפטיים ובחידושים המופיעים בו: **1. מבוא ורקע עובדתי:** * **מהות התביעה:** תביעה כספית לקבלת תגמולי ביטוח בסך 3,138,673 ₪, בגין נזקי אש שמקורם בהצתה. * **הצדדים:** * תובעים: "אנג'ל אירועי בוטיק" (שם מסחרי של אולם אירועים) ותובע 2, שמעון פרי (בעל העסק). * נתבעת: שומרה חברה לביטוח בע"מ. * **פוליסת הביטוח:** פוליסת "בונוס לעסקים" שכיסתה סיכוני אש לתקופה שבין 11.02.2018 ל-31.01.2019. * **אירוע הביטוח:** שריפה שפרצה ב-28.06.2018, שמקורה בהצתה. * **עמדת הנתבעת:** דחיית התביעה וביטול הפוליסה, בטענות למרמה, הסתרה, אי גילוי מידע מהותי, ואי-בהירות לגבי זהות בעל העסק. * **עמדת התובעים:** חלקו על טענות הנתבעת והגישו תביעה לקבלת תגמולי ביטוח. **2. טענות הנתבעת המרכזיות והתמודדות בית המשפט:** * **א. זהות בעל העסק ("פרונטינג"):** * **טענת הנתבעת:** התובע (שמעון פרי) אינו בעל העסק האמיתי, אלא "פרונטינג" (איש קש) עבור אדם אחר (דמארי, צורי, או שניהם). * **קביעת בית המשפט:** טענה זו נדחית. בית המשפט מציין שהנתבעת לא הבהירה מה משמעות המונח "פרונטינג" בהקשר זה, וכי לא הוכחה העובדה שהתובע אינו בעל העסק. * **נימוקים לדחייה:** * התובע רשום כמבוטח ברשימת הפוליסה. * התובע חתם על הצעת הביטוח ועל אישור מיגונים. * התובע שילם את הפרמיות מחשבונו. * התובע חתם על הסכם השכירות מול בעל המבנה (גבעתי) ושילם פיצוי חלקי על הנזקים. * אף שצורי ודמארי סייעו בהקמת העסק, הדבר אינו שולל את היותו של התובע בעל העסק, שכן בעל עסק רשאי להיעזר באחרים. * הנתבעת לא זימנה את סוכנת הביטוח (אביבה) שהייתה גורם מקשר, למרות שעל פי סעיף 33(א) לחוק חוזה הביטוח, סוכן הביטוח נחשב שלוחו של המבטח בכל הקשור למשא ומתן לקראת כריתת החוזה. אי-זימונה פועל לחובת הנתבעת. * **ב. חובת גילוי (סעיפים 6-7 לחוק חוזה הביטוח):** * **טענת הנתבעת:** התובע הפר את חובת הגילוי הן במתן תשובות לא מלאות/כנות לשאלות בהצעת הביטוח (סעיף 6(א)), והן בהסתרת מידע מהותי מיוזמתו (סעיף 6(ג)). * **קביעת בית המשפט:** טענה זו נדחית. בית המשפט קובע כי התובע עמד בחובות הגילוי. * **נימוקים לדחייה:** * **לגבי התובע עצמו:** * **עבר ביטוחי:** לא הוכח שהצעת התובע לביטוח סורבה, פוליסה שלו בוטלה, או שהוא סירב לחידוש פוליסה. * **נזקים קודמים:** נדחתה טענת הנתבעת לפריצה בעסק קודם של התובע. גרסת התובע שהייתה זו פריצה לעסק של אחיו (אבי) ולא שלו, לא נסתרה. * **איומים:** לא הוכח שהתובע היה מאוים או מודע לאיומים על העסק או על בעל המבנה. לכן, לא נדרש ממנו לדווח על איומים שלא היו בידיעתו. * **לגבי דמארי (כמי שסייע לעסק):** * **חובת הגילוי לפי סעיף 6(א):** בית המשפט קובע כי השאלות בהצעת הביטוח התייחסו במפורש ל"בעל העסק", ולא לעובד או סייען. משאלו לא ניתנה תשובה כנה ומלאה לגבי דמארי, הדבר מהווה הרחבת חזית אסורה. אם הנתבעת רצתה מידע על דמארי, היה עליה לנסח שאלה רלוונטית. * **חובת הגילוי היזום לפי סעיף 6(ג):** טענה זו נדחתה מכיוון שהנתבעת לא הוכיחה את התנאים המצטברים הנדרשים: 1. **הסתרה בכוונת מרמה:** לא הוכח. 2. **עניין מהותי:** לא הוכח שהמידע לגבי דמארי מהווה "עניין מהותי" כפי שנתפס על ידי המבטחת, במיוחד לאור העובדה שהשאלות התמקדו בבעל העסק. בהיעדר שאלה ישירה, לא היה על התובע לגלות מידע זה מיוזמתו. 3. **מודעות המבוטח למהותיות המידע:** לא הוכח שהתובע היה מודע למהותיות המידע לגבי דמארי. * **חוות דעת המומחית שוורצמן:** חוות דעתה נדחתה כבלתי מבוססת מספיק, שכן התבססה על ספרות כללית ולא על עובדות ספציפיות של המקרה, ולא בחנה את נהלי החיתום של הנתבעת. * **אי-זימון סוכנת הביטוח:** הדבר פועל לחובת הנתבעת, שכן הסוכנת הייתה יכולה לשפוך אור על ידיעת התובע לגבי מהותיות המידע. * **ג. החמרת הסיכון הביטוחי (סעיף 17 לחוק חוזה הביטוח):** * **טענת הנתבעת:** התובע לא הודיע לנתבעת על ניסיון ההצתה הראשון (06.06.2018), מהווה החמרה מהותית בסיכון, ולכן הפטורה מחבות (סעיף 18(ג)). * **קביעת בית המשפט:** טענה זו נדחית. בית המשפט קובע כי לא הוכח שבזמן אמת ידע התובע או מי מטעמו שהשריפה הראשונה נבעה מהצתה. * **נימוקים לדחייה:** * החובה לפי סעיף 17(א) חלה כאשר "נודע" למבוטח על שינוי מהותי, כלומר ידיעה בפועל. * גרסת התובע, צורי ודמארי הייתה כי לא ידעו שהשריפה הראשונה הייתה הצתה. * התלונה במשטרה, בה נכתב "הצתה", הוגשה בתאריך לא ברור (לאחר ההצתה השנייה), לא הוצגה לדמארי בחקירתו, וייתכן שמדובר בטופס מודפס שלא שיקף את דבריו המדויקים. * הודעתו של דמארי במשטרה (נ/3), בה הביע חשד להצתה על סמך בקבוק שנמצא, אינה מהווה ידיעה ודאית, והוא אף לא הועמת איתה בחקירתו. * תמליל חקירת דמארי אצל חוקר הביטוח, בו ציין שהשריפה הראשונה "לא היה נזק משמעותי. כיבוי אש הגיעו לא ידוע אם מדובר בהצתה", מחזק את עמדת התובעים. * לא הוכח קשר סיבתי בין האיומים הנטענים (אם היו) להצתה, וכי זימה (השוכר הקודם) או מי מטעמו היו מעורבים בה. תיק המשטרה נסגר. * **ד. מרמה בתביעת תגמולים (סעיף 25 לחוק חוזה הביטוח):** * **טענת הנתבעת:** התובע מסר עובדות כוזבות והעלים עובדות בכוונת מרמה. * **קביעת בית המשפט:** טענה זו נדחית, מכיוון שהטענות לגבי אי-גילוי, הסתרה, איומים והצתה ראשונה – נדחו. * **ה. קיום נזק לתובע:** * **טענת הנתבעת:** לתובע לא נגרם נזק אישי, שכן הוא שוכר ולא בעלים, ולא השקיע דבר בעסק או במבנה. * **קביעת בית המשפט:** טענה זו נדחית. בית המשפט קובע כי לתובע כן נגרם נזק. * **נימוקים:** * הפוליסה מכסה גם נכסים שכורים (סעיף 55(ב) לחוק). * הפסיקה (ע"א 66/91 בידרמן, רע"א 3948/97 מגדל-מנורה) קובעת כי שוכר יכול לבטח את מלוא ערך הנכס, ולהחזיק את תגמולי הביטוח כנאמן עבור הבעלים. * התובע השקיע סכומים משמעותיים בשיפוץ המבנה ובהכנתו לעסק (גם אם לא הוכחו במסמכים). * התובע שילם לבעל המבנה (גבעתי) פיצוי חלקי בסך 300,000 ₪ + מע"מ, והוסכם שהיתרה תשולם מתוך תגמולי הביטוח. בכך הוכיח התובע כי נגרם לו נזק אישי. * **ו. היקף הנזק (ערכי כינון מול ערכי שיפוי):** * **טענת התובעים:** זכאים לפיצוי בערכי כינון, כפי שנקבע בפוליסה, מאחר שהנתבעת כשלה בתשלום תגמולי הביטוח ומנעה מהם לשקם את העסק. * **טענת הנתבעת:** התובעים אינם זכאים לפיצוי בערכי כינון, שכן לא ביצעו כינון בפועל, אלא לכל היותר בערכי שיפוי. * **קביעת בית המשפט:** הדין עם הנתבעת. התובעים זכאים לפיצוי בערכי שיפוי בלבד. * **נימוקים:** * הפוליסה (סעיף 5.2) מתנה את הזכאות לפיצוי בערכי כינון בכינון בפועל של הנזק (בתוך 24 חודשים), אלא אם המבטח אישר הארכה. * אין מחלוקת כי הנזקים לא שוקמו, והתובעים עזבו את המקום. * לא הוכח כי אי-תשלום תגמולי הביטוח מנע מהתובעים לשקם את הנזק (הטענה בעדותו של צורי לא היתה כי לא היה ביכולתם לשקם, אלא כי עיכבו את הפעולה בהמתנה לכספים). * בית המשפט קבע כי לא הוכח שהנתבעת היא זו שמנעה בכוונה את שיקום הנזק. * **הפסיקה בעניין:** בעוד שניתן להגמיש תנאים במקרים חריגים (כמו קשיים שהערימה חברת הביטוח), כאן לא הוכחו נסיבות כאלה. * **קביעת גובה הנזק:** בית המשפט העדיף את חוות דעת שמאי הנתבעת (גולן חן), שכן היא הערכה הכוללת גם ערכי שיפוי (היחידה מבין כל החוו"ד). * **סכום הנזק שנפסק:** 1,278,000 ₪ (950,000 ₪ נזקי מבנה וחשמל + 298,000 ₪ תכולה + 30,000 ₪ פינוי). * **דחיית רכיבים נוספים:** נדחתה דרישה לפיצוי בגין אובדן דמי שכירות, מכיוון שלא הוצגו אסמכתאות לתשלום, ובהסכם השכירות נקבע שבחודשים הראשונים לא שולמו דמי שכירות. * **ריבית מיוחדת:** נדחתה טענת התובעים לפסיקת ריבית מיוחדת לפי סעיף 28א לחוק חוזה הביטוח, מאחר שהתביעה עוררה מחלוקת אמיתית. **3. עקרונות משפטיים וחידושים:** * **נטל הוכחה כבד על המבטח בטענות מרמה והסתרה:** בית המשפט הדגיש כי כאשר חברת הביטוח טוענת למרמה והסתרה, עליה הנטל להוכיח טענותיה אלו במידת ההוכחה הנדרשת. * **פרשנות תניות בפוליסת ביטוח:** * **ערכי כינון מול ערכי שיפוי:** בית המשפט הבהיר את התנאים לקבלת פיצוי בערכי כינון (כינון בפועל) ואת ההבחנה בינם לבין ערכי שיפוי. הוא הדגיש כי התנאים בפוליסה מחייבים, אלא אם הוכחו נסיבות חריגות שבהן המבטח מנע את הכינון. * **שכירות לעומת בעלות:** קבע כי שוכר יכול לבטח את מלוא ערך הנכס, ולהיות זכאי לפיצויים בערכים אלה, גם אם הם עולים על האינטרס שלו עצמו (כנאמן של הבעלים), בהתאם לפסיקה (ע"א 66/91 בידרמן, רע"א 3948/97 מגדל-מנורה) וסעיף 55(ב) לחוק. * **חובת גילוי:** * **הבחנה בין סעיפים 6(א) ו-6(ג) לחוק:** בית המשפט הבהיר את ההבדל בין חובת גילוי באמצעות מענה לשאלות (6(א)) לבין חובת גילוי יזום (6(ג)). * **פרשנות מצמצמת לחובת גילוי יזום:** התייחס לחובת הגילוי היזום כחובה מצומצמת, הדורשת הוכחת הסתרה בכוונת מרמה של עניין מהותי שהמבוטח ידע שהוא מהותי (עניין פיאמנטה). * **חשיבות השאלות שנוסחו:** הודגש כי אם חברת הביטוח לא ניסחה שאלות ברורות ומקיפות, אי-מתן מידע שלא נדרש בשאלה מפורשת לא בהכרח מהווה הפרת חובת גילוי. * **ראיות:** * **עדות שמיעה:** פסל עדות שמיעה (הודעותיו של זימה במשטרה שלא הוגשו כדין ולא הובאו לעדות). * **חוות דעת מומחים:** שלל חוות דעת שלא התבססה על עובדות המקרה או על נהלי הנתבעת. * **נטל הוכחה בטענות שונות:** הדגיש את נטל ההוכחה המוגבר על הנתבעת בטענות מרמה, והיעדר נטל כזה על התובעים כאשר לא ידעו על עובדות מסוימות. * **התנהלות דיונית:** * **שינוי חזית:** דחה טענות חדשות שהועלו על ידי הנתבעת רק בסיכומים (כגון "חבר מרעיו"). * **אי-זימון עדים:** קבע כי אי-זימון עדים רלוונטיים (כמו סוכנת הביטוח) פועל לחובת הצד הנמנע. * **ריבית מיוחדת (סעיף 28א לחוק):** נדחתה בקשה לריבית מיוחדת, מאחר שהמחלוקת לגבי חבות הביטוח הייתה מחלוקת אמיתית. **4. סיכום:** בית המשפט דחה את טענות הנתבעת לביטול הפוליסה ופטור מתשלום תגמולי הביטוח, תוך קביעה כי הנתבעת לא הרימה את הנטל להוכחת טענותיה לגבי מרמה, הסתרה, אי-גילוי או החמרת סיכון. נפסק כי התובעים זכאים לפיצויים, אך בערכי שיפוי בלבד, ולא בערכי כינון, עקב אי-התקיימות התנאים לכך בפוליסה. סכום הפיצוי נקבע בהתאם להערכת שמאי הנתבעת, לאחר שחוו"ד התובעים לא היו מבוססות די הצורך או לא עמדו בתנאי הפוליסה.
חקיקה מקושרת
ת"א 11361-05-19 אנג'ל אירועי בוטיק נ. שומרה חברה לביטוח בע"מ, מחוזי (24.3.2026)
עו"ד, רוצה לקרוא את המסמך המלא?
הצטרפו לקבלת גישה ללא תשלום למאגר המידע, והתנסו במערכת ה-AI המובילה בישראל. LawMate מעניקה פתרון מקצה לקצה לכל סוגי העבודה המשפטית: מחקר מעמיק, ניתוח מידע, ניסוח חוזים, כתבי בי-דין, חוות דעת ועוד – הכל במקום אחד ובתוך שניות.