ת"א 19202-07-25
החלטה שלום הרצלייה
תקציר
להלן ניתוח משפטי מקיף של ההחלטה, תוך התמקדות בעקרונות המשפטיים ובחידושים המשפטיים, על בסיס המידע שסופק בלבד: **ניתוח משפטי של החלטה בנוגע לסילוק תביעה על הסף (ת"א 19202-07-25 פלוני נ' מנורה מבטחים ביטוח בע"מ)** **1. רקע עובדתי עיקרי (כפי שעולה מהחלטת בית המשפט):** * **התביעה:** הוגשה על ידי יורשי המנוח כרמי דנגור ז"ל, כנגד חברת הביטוח "מנורה מבטחים ביטוח בע"מ" (להלן: "הנתבעת"), בטענה להתקיימות מקרה ביטוח (מצב סיעודי) על פי פוליסה הכוללת כיסוי סיעודי. * **טענות התובעים:** המנוח סבל ממחלות רבות שהובילו למצבו הסיעודי החל מחודש מאי 2018. הוא הוכר כסיעודי על ידי המוסד לביטוח לאומי. לטענתם, הנתבעת דחתה את תביעתם באופן סתמי וחוסר תום לב. הם תובעים תגמולי ביטוח, השבת פרמיות, ריבית מיוחדת ופיצוי בגין עוגמת נפש. * **טענת הנתבעת (בבקשה לסילוק על הסף):** המנוח הצטרף לפוליסת הביטוח הקבוצתי אצל הנתבעת רק ביום 1.4.2019. לטענתה, על פי חוות דעת מומחה שצורפה לתביעה (ד"ר מאירסון), מקרה הביטוח (מצבו הסיעודי) אירע לכל המאוחר בחודש מאי 2018, היינו – לפני כניסת הביטוח לתוקף אצל הנתבעת. מכאן, לטענתה, חוזה הביטוח בטל על פי סעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק חוזה הביטוח"), ואין כל עילה או יריבות כנגדה. **2. עילות הבקשה לסילוק על הסף:** הנתבעת עתרה לסילוק התביעה על הסף מחמת **העדר עילה והעדר יריבות**. זוהי עילה מקדמית, הדורשת מבחינת בית המשפט האם, אפילו אם יוכחו כל העובדות הנטענות על ידי התובעים, עומדת להם עילת תביעה כנגד הנתבעת. **3. העקרונות המשפטיים המנחים את ההחלטה:** * **זכות הגישה לערכאות:** בית המשפט מכיר בזכות הגישה לערכאות כזכות מעין חוקתית, המאפשרת לכל אדם להביא את דברו בפני בית המשפט. * **שיקול דעת בית המשפט בסילוק על הסף:** לצד זכות הגישה לערכאות, על בית המשפט לשקול גם שיקולים של יעילות הדיון, מניעת הליכי סרק, והטרדת בעל דין. סילוק על הסף הוא צעד מרחיק לכת, הנשמר למקרים קיצוניים בלבד, בהם ברור כי אין כל סיכוי כי התביעה תתקבל, גם אם כל טענות התובע יוכחו. די בקיומה של אפשרות קלושה שהתובע יזכה כדי למנוע את מחיקת התביעה. (סעיפים 26-29 להחלטה) * **בחינת כתב התביעה בלבד:** הבחינה האם כתב התביעה מגלה עילה נעשית אך ורק על פי האמור בו, ללא צורך להידרש לראיות. (סעיף 27 להחלטה) **4. ליבת הניתוח המשפטי: תחולת סעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח:** * **הוראת החוק:** סעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח קובע כי "חוזה ביטוח לכיסוי של סיכון שבעת כריתת החוזה כבר חלף או למקרה ביטוח שבאותה עת כבר קרה – בטל". * **פרשנות החוק (על פי הפסיקה):** * החוק נועד להגן על אינטרס ציבורי לפיו חוזה ביטוח אמור לצפות פני עתיד. חוזה שנכרת לאחר שהסיכון כבר התממש, בטל מדעיקרא, ללא צורך בבחינת כוונת הצדדים או מצבם הנפשי. * על מנת להחיל את הסעיף, יש להוכיח שני אירועים על ציר הזמן: מועד כריתת חוזה הביטוח (מועד תחילת הביטוח בפועל) ומועד קרות מקרה הביטוח. (סעיפים 31-34 להחלטה) * **יישום על המקרה הנדון:** * **מועד מקרה הביטוח:** על פי טענות התובעים בכתב התביעה, ועל פי חוות דעת המומחית מטעמם, המצב הסיעודי של המנוח החל בחודש מאי 2018 (סעיף 36-37 להחלטה). התובעים לא חזרו בהם מטענה זו בתשובתם לבקשה לסילוק על הסף. * **מועד כריתת חוזה הביטוח:** על פי נתוני הנתבעת, המנוח הצטרף לראשונה לפוליסת הביטוח אצל הנתבעת ביום 1.4.2019 (סעיף 39 להחלטה). * **מסקנה:** על פי הנתונים שאינם שנויים במחלוקת, מקרה הביטוח (תחילת המצב הסיעודי) אירע לפני מועד כניסת הביטוח לתוקף אצל הנתבעת. לפיכך, חוזה הביטוח בטל מדעיקרא מכוח הוראת סעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח. **5. התמודדות בית המשפט עם טענות התובעים:** * **"עילה מתחדשת" (עילת תביעה המתגבשת חודש בחודשו):** התובעים טענו כי התביעה היא לתגמולי ביטוח חודשיים החל מחודש אפריל 2019 (מועד תחילת הביטוח אצל הנתבעת), ולכן מדובר בעילה מתחדשת. בית המשפט דחה טענה זו, שכן המצב הסיעודי החל במאי 2018 ונמשך ברציפות (ולא היה מקרה שהסתיים והתחיל מחדש). לכן, גם אם התביעה היא לחודשים רלוונטיים, מהות מקרה הביטוח (התחלתו) קדמה לביטוח. כמו כן, הפוליסה עצמה (סעיף 18.4) שוללת כיסוי למקרה ביטוח שאירע לראשונה לפני תחילת תקופת הביטוח. (סעיף 41-42 להחלטה). * **הפנייה לחברת ביטוח קודמת ("כלל"):** בית המשפט ציין כי העובדה שמקרה הביטוח החל לפני הצטרפות לנתבעת אינה משאירה את המבוטח ללא כיסוי. על פי הוראות הפיקוח, יש לפנות לחברה שביטחה את המבוטח במועד קרות מקרה הביטוח לראשונה (במקרה זה, "כלל חברה לביטוח"), אשר הפכה להיות המבטחת הרלוונטית. (סעיף 43 להחלטה). * **מודעות המבוטח למקרה הביטוח:** התובעים טענו כי הנתבעת מנסה "לאחוז בחבל משני קצותיו". בית המשפט התייחס לטענה זו וציין כי בתי משפט הכירו באפשרות לתבוע אם המבוטח לא היה מודע למקרה הביטוח. אולם, במקרה זה, התובעים עצמם מאשרים (בסעיף 12 לכתב התביעה) כי המנוח סבל מבעיות התנהגותיות והתנגדות לקבלת טיפול, מה שמונע את החלתה של טענה זו. (סעיף 45 להחלטה). * **נימוקי הדחייה במכתב הדחייה:** התובעים טענו כי הנתבעת מנועה מלהעלות נימוקים חדשים לסילוק על הסף מעבר לאלו שצוינו במכתב הדחייה. בית המשפט דחה טענה זו, שכן טענת התחלתו של מקרה הביטוח לפני תחילת הביטוח נטענה לראשונה בכתב התביעה, והפסיקה מאפשרת למבטחת להעלות טענות שלא הועלו במכתב הדחייה, בפרט כאשר מדובר בהרחבה כפויה של הכיסוי הביטוחי. (סעיף 47 להחלטה). * **העדר חוות דעת נגדית:** התובעים טענו כי הנתבעת אינה יכולה לבקש סילוק על הסף בהעדר חוות דעת נגדית. בית המשפט הסביר כי בקשה לסילוק על הסף נבחנת על בסיס כתב התביעה ועל בסיס העובדות שאינן שנויות במחלוקת, ולכן אינה תלויה בהגשת חוות דעת נגדית. (סעיף 48 להחלטה). **6. חידושים משפטיים (אם קיימים):** ההחלטה אינה מציגה חידושים משפטיים מהפכניים, אלא מיישמת באופן מדויק ומעמיק את ההלכה הפסוקה בנוגע לסעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח ובנוגע לסמכות בית המשפט לסלק תביעה על הסף. העקרונות המובהרים בהחלטה הם: * **החלת דקדקנית של סעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח:** ההחלטה מדגישה את מעמדו הקטגורי של הסעיף ואת העובדה שהוא אינו מותיר שיקול דעת. * **משקל מרכזי לעובדות שאינן במחלוקת:** ההחלטה מדגישה את האפשרות והחובה של בית המשפט להיעזר בעובדות שאינן שנויות במחלוקת כדי להכריע בבקשה לסילוק על הסף, ובכך לייעל את ההליך המשפטי. * **הבחנה בין "עילה מתחדשת" לבין תחילת מקרה הביטוח:** ההחלטה מבהירה כי גם אם התביעה היא לסכומים הנגזרים מתקופה בה הייתה הנתבעת המבטחת, עצם קיומו של מקרה הביטוח לפני תחילת הביטוח מוביל לבטלות החוזה. **7. סוף דבר:** בית המשפט קיבל את בקשת הנתבעת לסילוק התביעה על הסף. המסקנה המשפטית העיקרית היא כי על בסיס העובדות שאינן שנויות במחלוקת (תחילת המצב הסיעודי במאי 2018, והצטרפות לביטוח אצל הנתבעת ב-1.4.2019), חוזה הביטוח בטל מדעיקרא מכוח סעיף 16(א) לחוק חוזה הביטוח, ולפיכך אין לתובעים עילה או יריבות כנגד הנתבעת. הטיעונים הנוספים של התובעים נדחו כבלתי רלוונטיים או בלתי מספיקים כדי לשנות את התוצאה המשפטית. **8. השלכות (בכפוף למידע הקיים):** * ההחלטה מונעת מהתובעים את האפשרות להוכיח את טענותיהם לגוף העניין בנוגע למצבו הסיעודי של המנוח, שכן שאלת היריבות והעילה נחסמה בשלב מקדמי. * התובעים עשויים לערער על החלטה זו לבית המשפט המחוזי, בטענה שבית משפט השלום שגה בפרשנותו או בהחילו את העקרונות המשפטיים על המקרה. * ההחלטה מדגישה את חשיבות ההתאמה בין מועד תחילת הביטוח למועד קרות מקרה הביטוח, במיוחד בתחום ביטוחי הסיעוד. * ההחלטה מדגימה את יישום עקרון היעילות הדיונית, כאשר בית המשפט מסיים את ההליך בשלב מוקדם, בהתבסס על עובדות ברורות ועל הוראות חוק שאינן משתמעות לשתי פנים.
חקיקה מקושרת
ת"א 19202-07-25 מנורה מבטחים ביטוח בע"מ נ. פלוני, שלום (11.3.2026)
עו"ד, רוצה לקרוא את המסמך המלא?
הצטרפו לקבלת גישה ללא תשלום למאגר המידע, והתנסו במערכת ה-AI המובילה בישראל. LawMate מעניקה פתרון מקצה לקצה לכל סוגי העבודה המשפטית: מחקר מעמיק, ניתוח מידע, ניסוח חוזים, כתבי בי-דין, חוות דעת ועוד – הכל במקום אחד ובתוך שניות.