LawMate
התחברותהרשמה חינם
פסיקה

ת"א 5904-07-19

פסק-דין שלום תל אביב -יפו

📋
מספר הליך5904-07-19
📂
סוג הליךת"א
📅
תאריך7 בינואר 2026
🏛️
בית משפטשלום
📍
מחוזתל אביב -יפו
⚖️
סוג החלטהפסק-דין
👥
צדדיםפלוני נ. כלל חברה לביטוח בע"מ
👨‍⚖️
שופטיםישי קורן

תקציר

## ניתוח משפטי מקיף של פסק דין ת"א 5904-07-19 לוי נ' כלל חברה לביטוח בע"מ **מבוא:** פסק הדין עוסק בתביעת תגמולי ביטוח בגין אובדן כושר עבודה, שהוגשה על ידי התובע, מר לוי, נגד חברת הביטוח "כלל". התביעה התפתחה לאורך שנים, עברה שינויים משמעותיים בכתב התביעה, והתבססה על חוות דעת מומחים שונות. בית המשפט השלום בתל אביב-יפו, בפסק דינו של השופט הבכיר ישי קורן, דחה את התביעה על כל חלקיה. ניתוח זה יתמקד בעקרונות המשפטיים המרכזיים שעמדו בבסיס ההחלטה, וכן בחידושים או בהדגשים משפטיים שעלו ממנה. **עקרונות משפטיים מרכזיים:** 1. **פרשנות חוזה הביטוח – לשון הפוליסה והתנהגות הצדדים:** * **הדגשת לשון הפוליסה:** בית המשפט שם דגש רב על ניתוח מילולי ומדוקדק של תנאי הפוליסה, הן לגבי הגדרת "אובדן כושר עבודה מלא" והן לגבי הגדרת "אובדן כושר עבודה חלקי". נקבע כי הגדרות אלו, לרבות הדרישה לצרוף של שני תנאים מצטברים בהגדרת אובדן כושר עבודה מלא (שלילת כושר לעסוק בעיסוק המוצהר בשיעור 75% לפחות, ונבצרות לעסוק בעיסוק סביר אחר), הן "לב ליבו של הכיסוי הביטוחי". * **משמעות ההצהרות בהצעת הביטוח:** בית המשפט ייחס חשיבות מכרעת להצהרות התובע בהצעת הביטוח, שם הגדיר את עיסוקו כ"מסגר/מנהל ללא ריתוך", וכן לבקשתו למימוש זכויות, שם הבחין בין "מקצועו" (מסגר) ל"עיסוקו בפועל" (מנהל מפעל). נקבע כי הגדרות אלו מהוות "הודאת בעל דין מובהקת" ומשקפות את הבנתו של התובע את עיסוקו המהותי, אשר על בסיסו נבנתה הפוליסה. * **עדות מנהלת החיתום:** עדותה של מנהלת תחום החיתום בחברת הביטוח, גב' ונינסקי, לגבי אופי הכיסוי שנרכש ("מסגר-מנהל ולכל עיסוק סביר אחר" ולא ביטוח "עיסוקי" ספציפי) חזקה את הפרשנות המצמצמת של בית המשפט בנוגע להיקף הכיסוי. 2. **נטל ההוכחה על המבוטח:** * **הוכחת התנאים לקבלת התגמולים:** בית המשפט הדגיש כי על התובע מוטל נטל ההוכחה להוכיח כי התקיימו התנאים המפורטים בפוליסה לקבלת תגמולי ביטוח, הן בגין אובדן כושר עבודה מלא והן בגין אובדן כושר עבודה חלקי. * **הוכחת ירידת הכנסה:** בדחיית תביעתו החלופית של התובע, התמקד בית המשפט בתנאי השני להגדרת אובדן כושר עבודה חלקי – הוכחת ירידה של לפחות 25% בהכנסה. נקבע כי התובע לא הוכיח ירידה זו, תוך התייחסות למורכבות של הערכת הכנסה של בעל עסק, להעדרה של חוות דעת רואה חשבון, ולעובדה שהכנסותיו מהעסק קשורות לעיסוקו האקטיבי. 3. **הרחבת חזית אסורה:** * **הטענה בדבר אובדן כושר עבודה חלקי:** בית המשפט דחה את טענת התובע לזכאות לתגמולים בגין אובדן כושר עבודה חלקי, וקבע כי מדובר בהרחבת חזית אסורה. הטענה לא נטענה בכתב התביעה המקורי או המתוקן, אשר התמקדו אך ורק באובדן כושר עבודה מלא. התובע לא פירט את העובדות, את התנאים בפוליסה, ואת הסעד הכספי הנדרש לעילה חלופית זו. * **הטענה בדבר פוליסה לעיסוק ספציפי:** גם הטענה שהפוליסה מכסה ביטוח "עיסוקי" כמסגר בלבד, נבחנה במסגרת זו. למרות שבית המשפט המחוזי התיר זאת במסגרת בר"ע, בית המשפט קמא קבע כי טענה זו עומדת בסתירה להגדרת העיסוק בהצעת הביטוח, אשר כללה גם רכיב ניהולי וגם הגבלה לגבי ריתוך. 4. **מעמדה של חוות דעת מומחה בית המשפט:** * **עקרון היסוד:** בית המשפט ציטט את ההלכה הפסוקה (ע"א 293/88, ע"א 3056/99) לפיה בית המשפט נוטה לאמץ את ממצאי מומחה שמינה, אלא אם כן קיימת סיבה בולטת לעין שלא לעשות כן. * **אימוץ קביעות ד"ר מזור:** בית המשפט אימץ את חוות דעתו של ד"ר לאוניד מזור, המומחה לרפואה תעסוקתית, ודחה את טענות התובע להעדיף את חוות דעת המומחה מטעמו או את קביעת המוסד לביטוח לאומי. הנימוקים לדחיית קביעת המל"ל כללו הבחנה בין קריטריונים שונים לקביעת אי כושר, וכן את הטענה שהקביעה התבססה על מצגי שווא. * **הבחנה בין תפקידים:** קביעותיו של ד"ר מזור, המבחינות בין אובדן כושר עבודה לתפקיד "מנהל" לבין אובדן כושר עבודה לתפקיד "מסגר", היו מכריעות. המומחה קבע כי התובע אינו זכאי לתגמולים בגין אובדן כושר עבודה מלא, אלא לכל היותר ל-25% אובדן כושר עבודה כ"מסגר-מנהל" מעת מסוימת. 5. **חשיבות הראיות האובייקטיביות:** * **חקירות סמויות:** ממצאי החקירות הסמויות שביצעה הנתבעת, אשר הציגו תמונה של התובע פעיל, מנהל את עסקו, מקיים שיחות עם לקוחות ועובדים, ואף מסייע בעבודות פיזיות, היו ראיה מכרעת לדחיית טענת התובע לאובדן כושר עבודה מלא. בית המשפט שוכנע כי התובע "אינו מסוגל לעבוד" אינה אמת. * **הדגשת קיום פעילות עסקית:** בית המשפט הדגיש את העובדה שהתובע הוא בעל העסק, מנכ"ל החברה, הדירקטור ובעל המניות, וממשיך להיות מעורב בפעילות העסקית. **חידושים ודגשים משפטיים:** * **התמודדות עם תביעות מורכבות ומשתנות:** פסק הדין ממחיש את האתגר המשפטי העומד בפני בית המשפט כאשר תביעה משתנה לאורך ההליכים, מוגשות חוות דעת מומחים סותרות, והטענות משתנות. בית המשפט נדרש לעשות סדר ב"מארג הראיות" ולדבוק בעקרונות משפטיים מושרשים. * **ההבחנה בין "מקצוע" ל"עיסוק":** בית המשפט עמד על ההבחנה שביצע התובע עצמו בין "מקצועו" (מסגר) ל"עיסוקו בפועל" (מנהל מפעל), והשתמש בה כאחד הכלים המרכזיים לפרשנות הפוליסה. הדבר מדגיש את חשיבות הניסוח המדויק בהצעות ביטוח. * **חוסר האמון בעדות בעל דין:** התובע נתקל בקביעת בית המשפט כי גרסתו "בלתי אמינה, רצופה סתירות ושקרים מהותיים", וכי הוא "הכחיש חתימותיו והצהרותיו במסמכים רשמיים". הדבר היווה גורם משמעותי בדחיית טענותיו, בהתאם לע"א 548/78 אלתר נ' אלתר. * **התמודדות עם סכום תביעה לא ברור:** בתחילת פסק הדין, בית המשפט העיר על "חמקנותו" של התובע בכימות תביעתו ובתשלום אגרה, ועל חוסר הבהירות בנוגע לסכום הכספי המדויק שנתבע. הדבר מעלה את חשיבות הדיוק והבהירות בכתבי טענות, במיוחד בתביעות כספיות. * **הגבלת ההכרעה לכתבי הטענות:** בית המשפט שב והדגיש כי "כתבי הטענות הם שגודרים את המחלוקת שבין הצדדים ובהם בלבד נדרש בית המשפט להכריע". זהו עיקרון יסוד בדיון האזרחי, אשר נבחן במקרה זה בהקשר של הרחבת חזית. **סיכום:** פסק הדין מדגים את חשיבותה של פרשנות חוזי ביטוח בהתאם ללשון הפוליסה, להצהרות הצדדים בזמן כריתת החוזה, ולראיות אובייקטיביות. בית המשפט נקט בגישה שמרנית וקפדנית, תוך יישום עקרונות יסוד בדין האזרחי, ובפרט בנוגע לנטל ההוכחה, הרחבת חזית, וחשיבותן של חוות דעת מומחים. ההחלטה משקפת את תפיסת בית המשפט כי ביטוח אובדן כושר עבודה נועד לפצות על אובדן הכנסה אמיתי, ולא על מצב בו המבוטח ממשיך לעסוק בעיסוקיו, גם אם בצורה פחות פיזית.

ת"א 5904-07-19 פלוני נ. כלל חברה לביטוח בע"מ, שלום (7.1.2026)

LawMate

עו"ד, רוצה לקרוא את המסמך המלא?

הצטרפו לקבלת גישה ללא תשלום למאגר המידע, והתנסו במערכת ה-AI המובילה בישראל. LawMate מעניקה פתרון מקצה לקצה לכל סוגי העבודה המשפטית: מחקר מעמיק, ניתוח מידע, ניסוח חוזים, כתבי בי-דין, חוות דעת ועוד – הכל במקום אחד ובתוך שניות.

התחילו בחינםהתחברות

© 2026 LawMate · הדור הבא של העבודה המשפטית